onsdag 12 december 2012

Krönika: BK Häcken och julaftonen

Sonny bromsade in sina renar utmed gårdsplanen vid Gothia Park Academy. Det rök och löddrade svett om djurkropparna. Det var ordentligt kallt, kvicksilvret hade krypet ner till 14 minus denna julaftons kväll. Ur släden tog Sonny en kärve med havre och gav renarna. Han baxade sedan upp den stora säcken på ryggen och pulsade fram i den meterdjupa snön mot klubbhuset. När han kommit närmare kunde han se huvuden som tittade ut från de upplysta fönstren. Sonny andades tungt och stannade till för att vila, han öppnade sin medhavda plunta för en värmande styrketår. Väl framme vid porten bultade han på dörren med knuten näve. Sonny kunde nu höra klappret i korridoren. Det kivades och gnabbades i klubbhuset och skruvdobbarna spelade som en julkonsert på det nylagda klinkergolvet. Sonny klev in och mullrade med sin mörka stämma om det fanns några duktiga fotbollsspelare i huset. Det svepte in en andaktsfull tystnad över spelartruppen. Gossarna betraktade Tomten med skräckblandad förtjusning. De iakttog Tomtens vadmalsbyxor, den gråa pälsen, det långa vita skägget, den röda luvan av ylle. Ja det finns det, hördes en bräcklig röst som kom från Lewicki, det finns duktiga fotbollsspelare här i huset. Ja det stämmer, fyllde Peter Gerhardsson i, killarna har varit duktiga i år och bärgat ett silver till Hisingen. Sedan drabbade ett mindre kaos ut, när spänningarna släppte för gossarna och alla ville känna och ta på Tomten. Drugge började också dra i Tomtens skägg. Titta lösskägg, skrattade han. Sonny föste undan ungspolingen och Mohammed Ali Khan tillrättavisade Drugge och gjorde tydligt för honom att visa respekt för Tomten.
Kom nu pojkar, ropade Dennis från det stora rummet. Hjälp nu Tomten in, han kanske har paket som han vill lämna till er, sa Dennis och blinkade med ena ögat till kanslichefen Tomas. Dennis hade ställt fram en karmstol till Tomten. Stolen var försedd med en hög dekorativ rygg, som kom väl till pass nu. Den gamla ordförandestolen hade fått följa med från flytten när Häckenborg tömdes på möbler några år tidigare. Dioh och Chatto, på var sin sida om Tomten, ledsagade honom in. Pojkarna satt nu som uppflugna fågelungar på bänken framför Tomten.

Då ska vi se, sade Tomten och grävde i den stora gutesäcken. Här är ett paket till Andreas, mullrade Tomten med sin djupa röst. Mittfältaren, gick fram till Tomten och tackade artigt. Och här ser jag, sade Tomten, ett paket till Josef. Och nu kan Dioh komma fram, manade Tomten. Och så fortskred utdelningen när alla spelarna fick var sitt paket. Dennis fick också ett paket. Tomas, Moffa och Jodin blev heller inte utan. Skall inte Sonny få ett paket, frågade Frölund. Han är och köper tidningen, replikerade Mohammed Khan. Sonny skall också få paket, meddelade Tomten. Kan Frölund ta hand om Sonnys paket, frågade Tomten. Som den rättskaffens ordentliga pojke han var Frölund, tog han emot paketet med utsträckta händer.

Nu var paketöppningen igång, omslagspapper, snören och adresskort täckte nu golvet i skräpiga drivor. Mohammed Ali Khan fick ett par boxarhandskar, Dioh ett pimpelspö, Chatto en kälke, Nasiru fick ett par yllesockor, El Kabir en väckarklocka, Josef en miniräknare, Anklev fick en pysselbok, Lewicki fick ett tv-spel och Drugge en Ipad. Drugge skickade genast en julhälsning från sitt twitterkonto och berättade om dennes fina present han hade fått. Han passade också på att ta ett foto på Tomten. Och så fortled paketöppnandet. Gerhardsson fick ett par nya hörlurar. Dennis fick en ny transistorradio. Moffa fick broddar och gångstavar. Jodin fick ett par nya skridskor. Nu var det bara glada tillrop och stämningen var både munter och tillfreds på Gothia Park Academy. När Tomten senare begav sig vidare, vinkade alla till honom adjö. Från Lewickis kinder rullade det tårar när släden sågs försvinna bakom ett snömoln. Bjällrorna klingade sakta av i denna vackra och högtidliga julaftons kväll.

Nu är det mat, ropade Dennis från köket. Skruvdobbarna klapprande, som från en flyende hästhjord, när killarna sprang ikapp till matbordet. På det dignande julbordet fanns skinka, kebab, sill, lax, köttbullar, calypsoanka, patéer, ost, prinskorv, jambalaya, oliver, torkade och inlagda citroner, granatäpplen, dadlar, fikon, russin och nötter, grönsaker, kyckling, jordnötsstuvning, lamm och rödbetssoppa. BK Häcken som var en välbärgad bollklubb, och stadd vid god kassa, och det ankom inget sparande på maten direkt. Utan den väl generöst tilltagna spisen var en fröjd för ögat minst sagt.

När väl Sonny var tillbaka for den uppmärksammade Frölund upp från sin plats och lämnade över Tomtens paket till Sonny. Sedan bröt ett fasligt tjatter ut när spelarna pratade i munnen på varandra. De skulle alla på en gång berätta för Sonny om Tomtens tidigare besök. Lugn pojkar, sade Sonny, ni får prata en i sänder. Vad kan då detta vara för någonting, sade Sonny och vände och vred på sitt paket. En flaska whiskey, sa Sonny förtjust, när han rivit av papperet. Den skall smaka fint, tack skall ni ha pojkar, sa Sonny. Du skall tacka Tomten, sa Lewicki, det är han som har givit oss alla fina presenterna. Ja just det, det är Tomten medhöll Sonny samtidigt som han log i mjugg och inte ville ta ifrån killarnas tro på Tomten.

Det blev en mycket trevlig julaftonskväll för pojkarna på Gothia Park Academy. Vid ett tillfälle var det nära att kvällen hade kommit att få en annan vändning och eftermäle dock. Då när lagets badboy Anklev hade gömt undan några folköl och ett par cigaretter bakom en stubbe nere vid skogsbrynet. Anklev hade övertalat den nyinskolade kanaljen El Kabir och den annars så välkammade Bjurström att följa hans busiga upptåg. Emellertid hade den uppmärksammade lagledaren Moffa lagt märke till avstegen och med ens tagit rygg efter de tre avfällingarna. När väl trion återfördes till julsamvaron fortlöpte kvällen utan några större intermezzon, helt enligt festkoordinator Jodins schema.

När kvällen väl blev till natt och alla spelarna sov i sina kojar lägrade sig lugnet över GPA. Dennis och Sonny satt djupt försjunkna i var sin chesterfieldfotölj och rökte en cigarr. Bredvid på groggbordet stod ett glas whiskey. Stilla satt dom och tittade ut genom de frostiga fönstren. Snön låg metertjock över vidderna där Skogaberg möter Tufve socken. Stjärnorna gnistrade över himlavalvet.

Skriven av: Janne och Kenneth

Inga kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel