måndag 16 maj 2011

SH granskar marknadsföringen bland de allsvenska göteborgslagen

Studiohisingen har granskat hur marknadsföringen ser ut bland de allsvenska Göteborgslagen - Gais, Bk häcken och Ifk Göteborg. Redaktionen har tittat såväl på de idella krafterna runt lagen som de mer professionella aktörerna som gör diverse reklamjobb.


Ifk Göteborg
Ifk Göteborg betraktas nog av de flesta som landets mest populära fotbollsklubb. Kamratföreningen har genom åren anlitat duktiga reklammakare inför framförallt derbyn mot Öis och Gais. Leverantören har fått till uppgift att framställa motståndarlaget som lägre stående och otillräckliga jämfört med Idrottsföreningen kamraterna. I förekommande fall har man använt sig av humor i dessa marknadsföringskampanjer och flera av inslagen har lockat till skratt. Nytt grepp prövades emellertid när reklambolaget Welcom i stället för att misskreditera sina motståndare så visades ett inslag när Pontus Kåmark berömde Gais initiativ med uppstart av en ny bandysektion. Denna filmsnutt blev väldigt populär och det var mången gaissupporter som fick kaffet i vrångstrupen när det stod klart att Ifk avsåg ironi när man lanserade filmen inför göteborgsderbyt.

Ifk göteborg säljer även en hel del t-shirts och andra souvenirer. Detta ger mycket goda intäkter för kamraternas verksamhet.

Till sin hjälp har även Ifk anlitat reklambyrån Cordovan Digital. En stor del av reklambyråns hemsida ägnas åt att redogöra för företagets etiska och oklanderliga uppförandekodex. De känns mycket solida och seriösa. Ett av deras intressantare och mest uppseendeväckande "jobb" var när de tillsammans med Ifk bloggen Bara ben, lurade alla blåvitsupportrar till en uppdiktad sida i samband med att den nya officiella hemsidan för Ifk göteborg skulle lanseras.

Under senare år har de sociala medierna fått en allt större betydelse för klubbarnas attraktionskraft. I blåvitts fall har bloggen Bara ben - på Glenn Hysén nått en alldeles särskild ställning, inte bara för supportrarna i de egna leden, utan även lockat en läsekrets långt utanför de egna. Bloggen blandar krönikor från fansen, interna diskussioner, youtube-klipp och initierade fotbollsanalyser. Flera av skribenterna på Bara ben, håller en hög utbildningsnivå. Många har dock invändningar på Bara bens användarsnitt, då man helt har tappat den äldre generationens supportrar, med bland annat snabba videoklipp och ett alltför modernt och hårt språkbruk. Publikströmningen till bloggen är hög och frekvent och läsarnas kommentarer till artiklarna är välfyllda och engagerade. Då människosläktet är ett flockdjur och Bara ben erbjuder flocken mening, så är den populära bloggen den mest betydande enskilda faktor för framtida rekrytering av fans.

Gais
Gais brukar ha lite tuffare annonser inför matcherna, lite rockigare. Detta då det finns en föreställning om att laget är till för dem som gillar rock n’ roll. De har även en supporterfraktion "gårdakvarnar" som gör mycket av marknadsföringen. När gais i bortamatchen mot Helsingborg if gjorde supportrarna en grej av att iklä sig i en vit ansiktsmask. Tyvärr blev många rädda för de uttryckslösa maskerna och lokalinvånarna kom till undsättning av polismyndigheten. Ett kul och på många sätt innovativt grepp som tyvärr missuppfattades och kom att klassas som hotfullt och besvärande. Det skall dock sägas att det hela fick stor uppmärksamhet i media varför det ur ett marknadsföringsperspektiv kan betraktas som lyckat jippo. Eller när supportrarna skrev en alternativ text till "snart skiner poseidon", där någon fyndig lyriker ur supporterskaran ur textblocket skanderade ”snart skiter poseidon". Den här typen av misskrediterande av Joel Almes hymn ger naturligtvis eko och ingjuter mod bland de egna supportrarna.

Annars arbetar gais med spektakulära värvningar och skapar på det viset uppmärksamhet för klubben. Mats Persson värvades och det gav en hel del rubriker. När Wanderson skulle säljas under ett år, gav det en del uppmärksamhet. Och sedan använder man sig även av den dåliga ekonomin som ”ett försäljande argument” när media lockas in och skall skriva om klubben. Gais är dock en klubb att räkna med, och förmodligen hänger den med 100 år till.

Bk häcken
Bk häcken är väl kanske den klubb som lyckats bäst i sin marknadsföring av de tre göteborgslagen. Klubben arbetar på alla nivåer och tycks inte lämna något åt slumpen. Marcus Jodin som är marknadschef för Bk häcken, ikläder sig i sin finaste kostym på derbyn och ses stå med sedelbuntarna och räkna intäkterna ur skokartongerna i entrébåsen. Detta i tradition med hur hans företrädare Åke Nilsson och Kurt Magnusson gjorde. Kurt, legendaren, sågs alltid med en fet havannacigarr när han stod i entrén och hälsade besökare välkommen till Rambergsvallen.

När den nuvarande marknadschefen, Marcus Jodin, bokstavligt talat fyller ut den representativa kostymen och med auktoritet sitter i sekretariatet och ger åskådarna rätt information om matchens förhållanden. När hemmalaget gör mål så har Jodin den goda smaken att spela ”born to run” med Bruce Springsteen. Marcus Jodin är också aktiv programledare genom häcken-tv och ger intervjuer med spelare och ledare under hela året.

Sedan skall sägas att Marcus Jodin också tagit hjälp av sina vänner på Miami reklambyrå där man gjort ett väldigt bra jobb och satt Bk häcken på kartan. Går man in på Miamis hemsida förstår man ganska snabbt att denna reklambyrå definitivt erbjuder ett nytt sätt att se på reklam. De arbeten man har gjort för andra uppdragsgivare finns redovisade på deras hemsida, vilket ger en överblick av deras mångsidighet och genialitet. Medarbetarna på Miami reklambyrå presenterar sig personligt på hemsidan och visar upp en chosefri självdistans utan dock tumma på professionaliteten och kvaliteten, tillskillnad från den nästa löjligt opersonliga, odistanserade och för den delen präktiga reklambyrå som exempelvis Ifk göteborgs har bundit upp sig till.

Miami reklambyrå, har även en blogg. Den kan följas för den hugade som har lite intresse av god marknadsföring där både hjärta och hjärna finns representerad.

De sociala medierna som hisingens invånare söker sig till för att inhämta information om sitt lag är idag lätträknade. De forum som finns hittar man på facebook, supporterföreningen getingarna har ett konto och Bk häcken har ett konto. Det är många som sätter sitt hopp till studiohisingen, men bloggen har i sitt uppdrag att bl.a granska alla göteborgslagen och kan därför inte tillåta sig att bli en ren supporterblogg då saklighet och objektivitet är honnörsords om skall genomsyra nyhetsbloggen. Det visade också Kenneth T Johnsson i samband med omplaceringen av Stanley, där Stanley brast i sin integritet och inte klarade den prövning som saklighet och objektivitet kräver.

När man sammanfattar materialet ovan, står det klart att Bk häcken är det göteborgslag som idag lyckats bäst i sin marknadsföring, och resultatet av detta arbete är, enligt sportchef Sonny Karlsson, en säkerställd plats och fortsatt spel i finrummet.

1 kommentar:

Anonym sa...

IFK*

Gadgeten innehöll ett fel